Stewardesele Air France. A380. Paris-Los Angeles.

26 iunie 2015

 

Scriam ieri ca am zburat pentru prima oara cu A380. Inca sunt euforica atunci cand ma gandesc la zbor. Spuneam ca nu a fost chiar atat de greu sa fiu pasager pe un zbor transatlantic, desi eram oripilata de acest aspect si de prima cursa lunga fara sa fiu crew.

Dupa ce am urmarit un film, am terminat de citit o carte, am mancat si am baut, am stat de vorba cu un insotitor de bord Air France care m-a “ajutat” sa imi treaca mai repede timpul.

Asadar, va promisesem ca va spun despre stewardesele Air France. Pe zborul Paris-Los Angeles, echipajul avea nici mai mult, nici mai putin de 21 de persoane. Impartite, bineinteles, pe Upper Deck si Lower Deck (cele 2 etaje ale A380) si in cele 2 cabine – Economy si Business. In Economy, cele mai multe, bineinteles, mai ales ca regula de siguranta impune ca la fiecare 50 de pasageri sa existe o stewardesa. In plus, pentru fiecare usa din avion, trebuie sa existe o stewardesa apta sa opereze iesirea de urgenta.

a800

Revenind. 10 ore si 45 de minute programate pentru zbor, din care 2 ore si 30 de minute , odihna pentru insotitorii de bord. In faimosul Crew Rest Compartment, despre care poti citi aici: https://www.cumajungistewardesa.ro/crew-rest-compartment-locul-nevazut-unde-echipajul-se-odihneste-in-timpul-zborului/

Stewardul cu care am stat de vorba avea in jur de 60 de ani si o cariera de 35 de ani la AirFrance. Urmeaza sa se pensioneze la finalul anului si era usor nostalgic cand vorbea despre layoverele de 3 saptamani pe care le avea in urma cu 15 ani, acum urmand sa stea doar doua zile in Los Angeles. Totusi, spunea ca dintre companiile mari europene, Air France ramane una dintre cele mai bune variante pentru angajati. Ei zboara doar 75 de ore pe luna, maxim, spre deosebire de alte companii care ajung la 100 de ore/angajat/luna. Tind sa il cred, cand vad ca mai toate stewardesele din echipaj erau trecute de prima tinerete, ingrijite si aranjate si nicidecum plictisite sau tafnoase, asa cum vezi la alte companii. E clar un mediu de lucru minunat, altfel nu ar zbura zeci de ani acolo.

Intotdeauna cand zbor cu avionul imi face placere sa stau de vorba cu stewardesele. Nu pentru ca am fost si eu acolo si vreau sa le spun ca “sunt de-a lor”, ci pentru ca fiecare sunet si miros din avion imi trezeste amintiri frumoase.

Zboruri line!

cristina-af-7

 

2 Comentarii

  • Reply Matulescu Adriana Roxana 10 martie 2017 at 8:39 am

    Buna ziua! Sunt interesata de o cariera ca insotitor la aceasta companie aeriana. Am 18 ani, dar bineinteles ca vreau sa fac si o facultate. Insa, momentan vreau sa aflu lucruri precum : locul unde voi sta ( in Romania sau in Franta + layover ) , importanta limbii ( franceza ) , posibile restrictii in ceea ce priveste aspectul fizic ( inaltime, greutate, tatuaje, operatii etc ) ; dar si salariul pentru incepator ( mai apoi pentru avansat ) . Va multumesc !

  • Comenteaza